Ono što biste trebali znati pre početka uvođenja bilo kakvog novog režima ishrane, jeste koje su to namernice što dovode do disbalansa ženskih polnih hormona (estrogena i progesterona) koji su u većini slučajeva uzrok cista na janicima, dojci, polipa, endometrioze i mioma. Mi ćemo pre svega potruditi se da zajedno sa Vašom saradnjom dobjemo ovu borbu protiv navedenih oboljenja. Stoga preporučujemo da uz naše čajeve strogo partite i naš režim ishrane koji smo mi godinama uz pomoć srtučnog osoblja pažljivo istraživali kako bi smo došli do što boljih rezultata.

Na samom početku želimo Vam objasniti kako hormoni utiču na nastanak mioma, cista, polipa i ostalih ženskih polnih oboljenja.

Smatra se da je visok nivo hormona ESTROGENA glavni uzrok nastanka mioma (kao i samog rasta mioma), polipa, cista, endometrioze. Na povišen nivo estrogena u krvi utiču pojedine namernice bogate mastima, zatim meso, pesticidi, suhomesnati proizvodi, namernice sa veštackim bojama i aromama, mlečni proizvodi, paradajz, belo brašno i beli šećer.

Da bi uspostavili balans hormona, posebno estrogena preporučuju se namernice koje sadrže fitoestrogene. Fitoestrogeni ili biljni hormoni su supstance koji u sebi sadrže prirodne ženske hormone. Nalaze se najviše u soji i lanenom semenu a ima ih takođe u mahunastom povrću kao i u povrću iz porodice kupusa ( brokoli, karfiol, kupus). Krompir, šargarepa, sočivo i pasulj podstiču telo da proizvodi progesterone sto utiče na ravnotežu funkcije jajnika. Upoteba masti je od bitnog značaja, zato se preporučuje da se masti unose iz kostunjičavog voca, maslinovog ulja i ribe. Nivo izlučivanje estrogena odvija preko jetre zbog toga treba izbegavati, lekove, alkohol, cigarete i kafu. Takođe je potrebno unositi dnevno dva litra vode koja će načiniti apsorbciju viška hormona. Preporučljivo je hranu spemati dinstanjem.

Neuredni menstrualni ciklusi izazvani nastankom pomenutih polnih oboljena dovode do sekundarne anemije zato se preporučuju namernice bogate folnim kiselinama i gvoždjem (kopriva, spanać, seme bundeve, suncokret, grožđe, kajsije, šljive..)

Savet stručnog osoblja:

Redovna fizička aktivnost pomaze kod oslobodjenja viška estrogena kao i ubrzavanje ovulacije, zato je nužno što vise posvetiti pažnju fizičkoj aktivnosti zbog poboljšanja opšteg stanja organizma.

Takođe se smatra da je stres uzork svih bolesti, mi Vam srdačno preporucujemo da smirenošću Vase unutrašnjosti poboljšate i samo zdravstveno stanje Vašeg organizma.