ŠTITNA ŽLEZDA (THYROIDEA)

Šta je štitna žlezda?

Štitna ili tireoidna žlezda spada u endokrine žlezde tj. u žlezde sa unutrašnjim lučenjem. Ova žlezda  svoj proizvod – hormon ubacuju direktno u krv. Nalazi se u prednjem delu vrata, priljubljena uz grkljan i gornji deo dušnika. Svojim oblikom podseća na latinično slovo „H“ ili leptira, koji se nalazi ispod Adamove jabučice. Sastoji se iz desnog i levog režnja, veličine šljive presečene na pola koje su spojene mostom- ithmusom. Kada je štitna žlezda zdrava, ona se ne može napipati. Žlezda je braon-crvene boje i bogata krvnim sudovima. Meke je i elastične konzistencije i težine 10 – 20 g.

Tajne hormona štitne žlezde

Štitna žlezda luči dva hormona,koji se zovu i tireoidnim hormonima.Oni  deluju na vegetativni nervni sistem, na metabolizam masti i ugljenih hidrata, rast i razvoj organizma i telesnu temperaturu. Jedan hormon se zove tiroksin i pošto u svojoj strukturi sadrži četiri atoma joda, često se naziva i hormon T4. Drugi hormon štitne žlezde je trijodtironin, koji strukturno sadrži tri atoma joda pa se obično naziva T3 hormon. Stvaranje oba hormona pomaže jod, koji se  unosi putem hrane.

 Hormoni štitne žlezde su neophodni da bi ćelije našeg organizma normalno funkcionisale. Ovi hormoni regulišu brzinu kojom naše ćelije rade. Ako štitna žlezda luči više hormona od normalnih vrednosti, raste koncentracija hormona u krvi, a samim tim ćelije brže rade i imamo poremećej koji se zove hipertireoza – prekomerna aktivnost štitne žlezde. Ovaj poremećaj dovodi do ubrzanog rada srca, povećane aktivnosti creva, učestalo pražnjenje creva i samim tim i gubitak težine. Nasuprot ovome, ako štitna žlezda usporeno radi, luči manje hormona, nivo hormona u krvi opada,samim tim usporava se rad ćelija i organa i dolazi do poremećaja zvanog hipotireoza – neaktivna štitna žlezda. Tada dolazi do usporenog rada srca, usporenog rada creva, pojave zatvora i gojaznosti, a javljaju se i umor, slaba koncentracija i depresija.

Tu pomaže Femino Tiro čaj

Poremećaji štitne žlezde su veoma česti i uglavnom se javljaju kod žena, iako su pogođeni ljudi svih starosnih struktura počev od beba, dece, tinejdžera. Statistika kaže da 1 od 20 osoba se sretne u svom životu sa ovim poremećajem, privremeno ili trajno.

Uzroci poremećaja  rada štitne žlezde­?

Postoje različiti uzroci poremećaja rada štitne žlezde. Najčešći uzročnici su autoimune bolesti. Hašimoto tireoiditis ( Hashimoto thyreoiditis) je autoimuno oboljenje, upala štitne žlezde zbog pada imuniteta. Tada imuni sistem tela napadne ćelije štitne žlezde, prepoznajući ih kao strana tela. Štitna žlezda postaje nedovoljno aktivna ili preaktivna.

Pregled rada štitne žlezde podrazumeva: evidenciju navedenih simptoma, pregled vrata i pregled uzorka krvi.Na ovaj način se utvrđuje nivo T4,T3 hormona u krvi i TSH hormona( tireostimulišući hormon) koji luči hipofiza, a koji stimuliše lučenje T4 i T3 hormona štitne žlezde.Jedan nalaz je dovoljan za potvrdu dijagnoze.

Lečenje štitne žlezde

Poremećaj rada štitne žlezde,bilo hipertireoza ili hipotireoza,kao i većina simpoma koji prate poremećaj rada mogu se lečiti i leče se svakodnevnim lekovima.Za poremećaje koji se ne mogu kontrolisati lekovima koriste se drugi tretmani i operativno lečenje.

Postoje efikasni prirodni načini lečenja  štitne žlezde, zato nakon dijagnoze krenite odmah sa terapijom koja će vratiti vašu štitnu žlezdu u normalan rad. Na prvom mestu preporuke prirodnih preparata je Femino Tiro čaj koji proizvodi  „Herbamedica natarul“ – Prokuplje. Ovaj preparat efikasno normalizuje rad štitne žlezde, i u potpunosti razgrađuje ciste i čvoriće. Nakon jednostavnog tretmana sa Femino Tiro čajem vaša štitna žlezda će biti zdrava, i vaš organizam u celini će krenuti putem ozdravljenja. Nadamo se da ćete izabrati pravi put lečenja oboljenja štitne žlezde i pridružiti se  dugačkoj listi zadovoljnih korisnika još danas. Ako vam je potreban pouzdan saveznik u borbi protiv oboljenja štitne žlezde kontaktirajte nas putem e-pošte ili telefona.

Korpa