– Miomi su benigne tvorevine sačinjene od gusto zbijenih mišica i vezivnih vlakana materice. Nastanak mioma još uvek nije poznat. Ono što nam je poznato jeste da se stvaraju bujanjem glatkih mišicnih ćelija i da su povezani sa ženskim polnim hormonima. Smatra se da povišen nivo hormona ESTROGENA utiče na rast mioma.

Vrste mioma

INTRAMULARNI – (raste u samom materičnom zidu)
SUBZEROZNI – (miom koji nastaje ispod serozne sredine)
SUBMUKOZNI – (koji raste u samom matericnom zidu)

Simptomi

Razvoj većine mioma u početku nema nikakvih simptoma, simptomi se uglavnom javljaju tek kada miom dostigne odredjenu veličinu pa na taj način pritisaka ostale organe. Simptomi se uglavnom manifestuju na sledeći način:

pritisak i bol u karlici
otežano mokrenje
učestalo mokrenje
produžene menstruacije – preko 7 dana
menstrualna krvarenja su znatno obilnija
bolovi u nogama i ledjima
zatvor stolice
bol pri polnom odnosu

Faktori rizika

Istraživanja su pokazala da navedeni faktori mogu dovesti do nastanka mioma.

Genetski faktor
Neadekvatna ishrana
Neaktivnost
Gojaznost
Visok krvni pritisak
Rizik koje imaju žene koje nisu rađale

Statistika pokazuje da žene koje su imale više trudnoća manje oboljevaju od mioma. Pored toga smatra se da redovna fizčka aktivnost kao i adekvatna ishrana mogu biti prevencija.

Isto tako žene koje su prošle kroz menopauzu imaju imaju manji rizik zbog smanjenja nivoa hormona estrogena.

LEČENJE MIOMA

Kada su u pitanju manji miomi i bez simptoma uglavnom se izostavljuju lečenja već se samo prate. Pored operativnog puta i lekova koje nudi medicina, postoji i alternativna metoda lečenja, za više informacija pročitajte ovde

ISHRANA KOD MIOMA

Miomi često mogu dovesti do anemije zato se preporučuju namirnice bogate gvožđem, pored toga preporučuje se i smanjenje nivoa estrogena. Ako želite da pobedite u borbi sa miomima određenim režimom ishrane onda je vreme da uzmete olovku i papir.