Maslačak – Taraxacum

Maslačak je rasprostranjena lekovita biljka, nastala pre 30 miliona godina u Euroaziji. Maslačak je lekovito bilje sa mesnatim, vretenastim i u gornjem delu razraslim korenom. Čitava biljka, pogotovu koren sadrži mlečni sok. Mlečni sok je emulzija koja se sastoji od belančevina, smole, smoli slične stvari i gorke tvari – taraxina. Poseban značaj maslačak ima kod održavanja imuno sistema i kod osoba koje boluju od anksioznosti. Kod maslačka se mogu koristiti koren pre i posle procvata biljke ili sami cvetovi za vreme cvetanja biljke. Cvet je okruglog oblika, žute boje, koji se noću i za vreme kiše zatvara. Što se ukusa tiče koren maslačka je sladak. Nakon cvetanja preovlađuj gorak ukus.

Čitava biljka sadrži holing odnosno skrob koji se kod daljeg čuvanja biljke pretvara u voćni šećer, zatim eterično ulje, vosak, kaučuk, mangan, sumpor i obilje vitamina C. Lekovita dejstva maslačka su mnogobrojna. Odličan je čistač krvi, pomaže kod reumatizma, kožnih ekcema, lišaja, oteklina, lenjosti creva, kod smetnji u radu jetre i žuči. Takođe se preporučuje i kod dijabeta. Pored lekovitog dejstva, ova biljka se može koristiti i u kuhinji. Koriste se listovi maslačka i kombinuju se uz zelenu salatu. Od maslačka se mogu praviti vino, sirup, med, sok. Šta god izabrali od pripreme ove lekovite biljke nećete pogrešiti.

Napravi sam recept:

3-4 pune šake cvetnih glavica maslačka dobro prokuvati u 2 litra vode. Dobijeni sok se procedi i doda se pola kilograma šećera i sok od 2 limuna. Stalnim mešanjem kuva se sve dok ne nastane gusta, tekuća masa poput sirupa koja se puni u boce. Preporučuju se boce u kojima se konzervira voće. Tako dobijen sirup se jedva razlikuje od meda i vrlo je ukusan. On deluje na jačanje i čišćenje krvi kao i na pospešivanje probave.