Kopriva

Kopriva – Urtica Dioica (žara)

Ovo lekovito bilje je tamno zelene boje koje uglavnom raste u tamnim šumama i zapuštenim prostorima što je čini jako rasprostranjenom. Kopriva je najzdravija kada se ubere čim iznikne. Sveži listovi i stabljike ove biljke su jako iritirajući (žare) tako da je potrebna veoma velika opreznost tokom berbe. Preporučuje se korišćenje zaštitne opreme tokom berbe (rukavice) koja je u proleće ili leto, dok se koren ove biljke ubire tokom jeseni i ranog proleća. Kopriva sadrži eterična ulja, smole, skrob, tannin, kao i šećer a poznato je da ima veliki nivo vitaimina C i K. Ova biljka obiluje kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, gvožđem, bakrom i cinkom.

Ovo lekovito bilje svoju široku primenu nalazi i u kulinarstvu. Kao veoma hranjljive i zdrave preporučuju se salate od koprive gde se upotrebom sirćeta iskorenjuje sposobnost koprive da žari pri dodiru. Poznato je da hrana koja sadrži koprivu u sebi utoljuje žeđ, rashlađuje organizam i pozitivno utiče na ceo digestivni trakt. Pored korišćenja za hranu kopriva se može koristiti i za piće. Čajevi, sokovi i sirupi od koprive već više vekova su sastavni deo naše tradicionalne kuhinje upravo zbog svog lekovitog svojstva. Ovo lekovito bilje se takođe koristi i u ishrani stoke, a poznato je da kod konja utiče na izgled, živahnost i zdravlje.

Kopriva je poznata kao narodni lek zbog svoje široke upotrebe i primene. U narodu je poznato da čaj od koprive deluje protiv dijareje, belog pranja i krvarenja iz hemoroida. Takodje se može koristiti i protiv opadanja kose i peruti, te je zbog toga mnoge kompanije koriste u svojim šamponima. Žarenjem koprive potpomaže se oslobađanje bola od reume, išijasa i neuralgije. Zbog velike količine gvožđa u sebi kopriva je poznata i kao lek protiv anemičnosti i žutice.

Napravi sam recept:

Čaj – 60 grama sitno usitnjenog lista koprive kuvati u 1 litar vode nekih 20 minuta, ostaviti da se hladi preko noći i narednog dana čaj se konzumira umesto vode. Ovaj čaj se koristi kao sretstvo za jačanje organizma, dobar je protiv anemičnosti.

Корпа