Kako žene ulaze u menopauzu, rizik od razvoja endometrioze jajnika se značajno povećava. Ovo stanje može izazvati niz neprijatnih simptoma koji mogu ometati svakodnevni život. Važno je da budete svesni znakova i simptoma endometrioze jajnika, posebno tokom menopauze, kako biste što pre tražili lečenje i olakšanje.

Endometrioza kod žena u menopauzi je složeno stanje koje utiče na jajnike i druge reproduktivne organe. Može da izazove simptome kao što su bol, mučnina, neredovni menstrualni ciklusi i neplodnost. Žene koje ulaze ili su već ušle u menopauzu mogu biti pod povećanim rizikom od razvoja endometrioza jajnika zbog promene nivoa hormona. Hormonske promene tokom ovog vremena mogu dovesti do prekomernog rasta ćelija na sluznici jajnika što može dovesti do endometrioze jajnika.

Predmenopauzni period je obeležen nestabilnošću nivoa hormona i veruje se da ove promene mogu igrati ulogu u razvoju endometrioze jajnika tokom ovog perioda. Simptomi povezani sa ovim stanjem uključuju bol u stomaku, nelagodnost ili težinu u karlici, bolne menstruacije, prekomerno nadimanje i umor. Za one koji imaju bilo koji od ovih simptoma tokom menopauze, važno je da razgovarate sa svojim lekarom o mogućim dijagnozama.

Ne postoji samo jedan test za dijagnosticiranje endometrioze jajnika, tako da se lekari moraju oslanjati na procenu različitih faktora kao što su starost, istorija bolesti i pojavljivanje simptoma prilikom postavljanja dijagnoze. Najčešći testovi koji se koriste za utvrđivanje da li neko ima endometriozu jajnika su ultrazvuk.

Lečenje endomentroze jajnika

 

Opcije lečenja endomentroze jajnika kod žena u menopauzi u velikoj meri zavise od starosti, ali takođe variraju u zavisnosti od ozbiljnosti simptoma. Trenutno na raspolaganju imate razne načine lečenja, a mi vam preporučujemo prirodno lečenje endometrijoze jajnika pomoću FEMINA kapi. Potpuno prirodne organske kapi koje  na potpuno prirodan način uz modifikaciju ishrane i smanjenje stresa pomažu u rešavanju vaših problema.

Endometrioza je stanje koje pogađa mnoge žene tokom godina menopauze. Može izazvati hormonske promene, što zauzvrat može dovesti do endometrioze jajnika. Tokom menopauze, žene su posebno podložne razvoju ovog stanja zbog fizioloških promena i smanjenog nivoa hormona. Endometrioza jajnika može uključivati bolove u stomaku, nadimanje, neredovne menstruacije i neplodnost.

Predmenopauza je poznata kao prelazni vremenski period tokom kojeg tela nekih žena prelaze iz redovnih menstrualnih ciklusa do toga da ih više uopšte nemaju. Tokom ovog vremenskog perioda, posebno je važno da se osobe koje imaju znake ili simptome povezane sa endometriozom jajnika ih ne ignorišu jer ako se ne leče, to može vremenom postati ozbiljniji problem.

Sa starenjem dolazi do faze menopauze u životu žene. Za to vreme dolazi do hormonalnih promena koje mogu uticati na različite aspekte blagostanja i zdravlja. Jedno takvo stanje je endometrioza jajnika – hronični poremećaj koji može da utiče na žene tokom predmenopauze ili menopause.

Predmenopauza se odnosi na prelazni period koji vodi do konačnog menstrualnog perioda kada nivoi hormona variraju između viših i nižih od normalnog pre postizanja punopravnog statusa menopauze.
Ova promena u hormonima povećava rizik od razvoja endometrioze jajnika jer hormoni igraju važnu ulogu u funkcionisanju reproduktivnih organa – estrogen igra aktivnu ulogu u stimulisanju rasta tkiva, dok progesteron pomaže u regulisanju brzine rasta unutar organa kao što su materica i jajnici itd, što omogućava da se ciste jajnika formiraju koje na kraju rezultiraju cistama endometrijuma ako se ne kontrolišu ili se ne kontrolišu na odgovarajući način zbog nedostatka odgovarajuće medicinske nege ili zakasnele dijagnoze.

Kako starimo, naši hormoni se značajno menjaju što direktno utiče na verovatnoću razvoja endomertioze jajnika tokom menopauze, dodatno je utvrđeno da su faktori kao što je pušenje povezani sa većim rizicima za dobijanje endometrijoze tokom vremena.

Endometrioza kod žena u menopauzi je uobičajeno stanje koje pogađa jajnike, matericu i druge reproduktivne organe. Kako žene stare, njihovo telo prolazi kroz značajne hormonske promene koje mogu dovesti do povećanog rizika od endometrioze jajnika. Žene koje se približavaju ili prolaze kroz menopauzu često doživljavaju neredovne menstruacije, obilno krvarenje i bolne grčeve u karlici uzrokovane tkivom endometrijuma koji raste izvan materice, stanje poznato kao endometrioza jajnika.

Faktori rizika koji doprinose razvoju endomtriozioze jajnika u stadijumu menopauze nikada se ne smeju zanemariti.
Kao što smo videli, prepoznavanje simptoma endometrioze jajnika u menopauzi je ključno za ranu dijagnozu i lečenje. Iako faktori rizika povezani sa ovim stanjem mogu da se povećavaju sa godinama, postoji mnogo načina da se smanji ili čak spreči njen početak. Imajući ove informacije na umu, za žene u menopauzi je važno da otvoreno i iskreno razgovaraju sa svojim doktorom o svim promenama koje primete na svom telu. Takođe je korisno da budu informisane o hormonskim promenama tokom menopauze koje mogu doprineti razvoju endometrioze jajnika.

Žene mogu preduzeti preventivne korake ka zaštiti svog zdravlja i blagostanja tokom ove važne životne tranzicije.

Mi imamo rešenje FEMINA prirodne kapi prirodno rešenje za endometriozu jajnika.