Savremeno doba nam je donelo velikih promena u svakom segmentu ljudskog života, krenuvši od tehnologije pa sve do samog načina ishrane. U XX-om veku nakon sagledavanja prirode i uloge minerala, vitamina, proteina i ugljenih hidrata, doslo se do zaključka da je znanje o hranljivim sastojcima potpuno. Ono što je neznanica jeste da su za adekvatnu ishranu potrebne odredjene kombinacije namirnica skrojene u jednom režimu ishrane nazvanom Dijeta.

Čovekovo zdravlje, efikasnost, kreativnost kao i raspoloženje je usko povezano sa pravilno izbalansiranim programom ishrane. Stoga je bitno koristiti namirnice obogacene vitaminima, mineralima kao i biljnim vlaknima.

Kada govorimo o dijetama, sam termin povezujemo sa regulacijom i smanjenjem telesne mase, ali zapravo ovaj termin predstavlja jednu kompleksnu primenu vezanu ne samo za estetiku već i samo zdravlje čoveka.

U današnjici dolazimo do zaključka da je neadekvatna i nezdrava ishrana glavni faktor rizika oboljenja: dijabeta, holesterola i triglicerida, uvecane i masne jetre, srca, artritisa, hipertenzije kao i raznih vrsta tumora.

Postoje razne vrste dijeta koje odredjuju način ishrane. U principu je najbitnije da poseban režim ishrane snabdeva organizam dovoljnom količinom energije, zatim da nam održava imunološki sistem, vitalnost organa, čvrstinu kostiju, snage kao i telesnu težinu.

Vrste dijeta zavise od zdravstvenog stanja samog organizma, tako da se primenjuju individualno.

Postoje više vrsta načina ishrane kao što su: makrobiotička, vegeterijanska, mediteranska, ishrana posnom hranom. Svaka je specifična na svoj način, ono što je zajedničko kod ovih načina ishrane jeste da čiste organizam i krvne sudove a samim tim ubrzavaju metabolizam.

Kombinacijom povrća i voća kao i raznih lekovitih biljaka i začina možemo se preventivno zaštititi od takozvanih civilizacijskih bolesti koje sve više vrebaju savremenog čoveka.

Zdrava spoljašnost počinje od unutrašnjosti.

Opšte je poznato da je naš izgled zavistan od stanja našeg organizma. Zato je nužno voditi računa o ishrani kako bi se zdravlje odrazilo i na vaš spoljašnji izgled. Za smirenost organizma preporucuju se namirnice bogate vitaminom B i C koji utiču u rešavanju problema nastalih nervozom i stresom. Namirnice koje sadrže najveći broj ovih vitamina su: tamna čokolada, špargle, avokado, borovnica, indijski oraščić, orasi… Orasi su pogotovo dobri jer su bogati omega-3 kiselinama koji deluju na raspoloženje, takođje stimulišu kognitivne operacije mozga.

Prirodom do zdravlja.
Vaša Herba Medica Natural