Pelin – Artemisia absinthium

Ovo lekovito bilje je svetlo sive boje, visine od 60cm do 1 metar. Listovi pelina su sivkasto dlakavi. Miris biljke je vrlo jak i aromatičan dok je ukus veoma gorak. Pelin je veoma rasprostranjen i uglavnom raste na kamenitim i sunčanim mestima, na neobrađenim površinama uz ograde i uz puteve. Kada se uzgaja ne zahteva skoro nikakvu negu. U istoriji se spominje još iz vremena starih Egipćana. Od biljke se mogu koristiti samo listovi koji se suše na vetrovitim mestima. Lekovita dejstva su mnogobrojna.

Pelin sadrži u sebi eterično ulje, gorki glikozid. Takođe pelin sadrži organske kiseline i to: jabučnu kiselinu i taninsku kiselinu. Ovo lekovito bilje sadrži i parafin koji je izuzetno bitan. Lekovito dejstvo pelina je odavno poznato, najčešće se koristi za poboljšavanje apetita, cirkulaciju i bolju probavu. Pelin je sredstvo i za čišćenje organizma i otklanjanje svih štetnih materija. Takodje je dobar za jačanje imuniteta, on podstiče izlučivanje žuči a samim tim otklanja probavne smetnje i nadimanja.

aj od pelina je dobar protiv grčeva u želudcu i crevima, žutice a poznato je da se koristi protiv neprijatnog zadaha. Odličan je kod stvaranja krvi i poboljšanja kompletne krvne slike. Čaj od pelina je pogodan kao voda za oči kao i kod lečenja problema nastalih trovanjem gljivama. Lekovito dejstvo pelina se ne zavšava tu već je ova biljka dobra i za lečenje dijabetesa, groznicu, crvenih parazita i regulaciju menstrualnog ciklusa. Pokazalo se da pelin kao gorki lek skraćuje trajanje već pomenutih bolesti i poboljšava opšte stanje. Ovo lekovito bilje podstiče odbrambene snage organizma jačajući organizam. Iako ima toliko široku upotrebu, Pelin, se više koristi za veterinarsku nego ljudsku upotrebu.

Napravi sam recept:

30 grama pelinovog lišća se pomeša sa 60 gr čistog alkohola, ostavi se 24 sata a zatim se doda litar belog vina. Ta smesa se ostavi 10 dana uz često mućkanje. Pije se 3 puta na dan po jednu kašiku pre jela najviše 3 nedelje a zatim se pravi pauza od 3 nedelje. Ovaj preparat je dobar za poboljšanje krvne slike.