Neven – Calendula officinalis (žutelj)

Kao drugo lekovito bilje, Neven, necete naći da samostalno raste u divljini. Neven je lako uočljiv jer je cvet biljke narandžasto žute boje, veoma prijatnog mirisa. Ova biljka je takođe jedan od najboljih pokazatelja vremenskih uslova koji slede jer je poznato da cvet ostaje zatvoren ukoliko će tog dana padati kiša. Najlekovitiji deo Nevena je upravo cvet koji se bere isključivo sunčanim danima, takođe za pravilno sakupljanje ovog cveta potrebno je da ovom procesu prethode nekoliko sunčanih dana. Lekovita svojstva Nevena su nažalost još uvek površno i nedovoljno ispitana, mada se sa sigurnošću tvrdi da sadrže eterična ulja, smole, saponine, kao da i njena sluz sadrži azot, belančevine i kalendulin.

Lekovito dejstvo nevena je poznato od davnina, ali ga je tek Sebastian Kneipp detaljnije istražio. Tinkture od Nevena su veoma dobre za lečenje rana, čišćenje organizma, poboljšavanje cirkulacije, a poznato je da pospešuju rast novog tkiva. Od Nevena se mogu napraviti i melemi koji su dobri kod gnojnih rana, kod čireva usled proširenih vena, kod otvorenih rana kao i kod svih vrsta oteklina. Takođe poznato je da melemi Nevena uspešno pomažu regulaciju i rad kompletnog sistema za varenje. Od ove biljke se takodje može napraviti sok koji odstranjuje bradavice, kraste i lišajeve.

Čaj od Nevena je izuzetan za čišćenje krvi a ukoliko se uzima nedelju dana pre ciklusa normalizuje tok menstrualnog ciklusa i ublažava menstrualni bol i ostale prateće smetnje.

Ovo lekovito bilje se takođe koristi i za lečenje svoh vrsta rana kod domaćih životinja.

Napravi sam recept:

Pet supenih kašika svinjske masti preliti toplom vodom i tako mešati dok se ne stvori homogena masa, a višak vode odstranite. U tako napravljenu beličastu mast dodajte 60tak latica Nevena i tako ostavite da se kuvaju na tihoj vatri dok latice ne poprime izgled uvelog cveća. Tako zamešanu masu ostavite da se hladi tokom noći i sutradan zagrejte i procedite kroz gazu. Veoma je vžzno da dobijeni melem pakujete u staklene posude i čuvate na hladnom mestu.