Kantarion – Hypericum Perforatum (Bogorodičina trava, gospina trava, gospino zelje)

Kantarion spada u lekovito bilje. Ova biljka je rasprostranjena po šumama i livadama a najviše po napuštenim njivama. Njena građa sastoji se od drvenaste stabljike i petodelnih cvetova. Sadrži tanin, etarsko ulje, smole, karoten, vitamin C i tragove alkaloida. Primena kantariona je naširoko poznata. Poznato je da se kantarion koristi i za lečenje depresije kao i kao sedativ i antibiotik. Antidepresivno dejstvo ove lekovite biljke bilo je poznato još od davnina, a Paracelzus je zaslužan za njegovo dublje istraživanje. Kantarion sprečava razgradnju neurotransmitera serotonina, dopamine i neropinefrina. Može se koristiti za spoljašnju kao i unutrašnju upotrebu.

Od kantariona možemo dobiti čaj, koncentrat i naravno ulje koje se smatra da je korisno za lečenje od glave do pete. Kantarion se može koristiti za želudačne bolesti, odnosno kod upale želudačne sluzokože ili želudačne rane, kao i kod drugih upala. Čaj od kantariona je odličan za bolesti bubrega, nadimanja jetre, želudačne kiseline i dijareje.

Hemijski sastav ovog lekovitog bilja je vrlo složen i ne sadrži ni jednu materiju štetnu po ljudsko zdravlje. Na našem području je vrlo cenjen ali ne i dovoljno upotrebljen. Uglavnom se koriste ulja od kantariona i čaj. Upotreba kantariona se u Evropi i svetu kontroliše i kantarion se izdaje na recept, kod nas to još uvek nije praksa. Potrebno je obratiti pažnju na upotrebu kantarionovog ulja sa drugim lekovima jer je veoma moguća interakcija i samim tim dolazi do ublažavanja dejstva medikamenata koji se upotrebljavaju pored kantariona. Veoma je bitno obratiti pažnju na primenu ovog ulja jer dovodi do povećane fotosenzitivnosti.

Napravi sam recept:

Ulje za rane i opekotine se pravi tako što se 5 velikih supenih kašika cvetova kantariona stave u teglu da blago uvenu u toku 24 sata. Sutradan se ovi vec svenuti cvetovi polivaju sa litar maslinovog ulja i i zatvaraju u posudu na mesec i po dana. Posle tog perioda melem za rane i opekotine je spreman za upotrebu.