Ovo lekovito bilje spada u red najvrednijih i najcenjenijih lekovitih biljaka kod nas. Poznata je još pod imenima kunica, sporiš, stolisnik, romantika. Naziv Hajducka trava dobila je po tome što je bila veoma popularna medu hajducima za previjanje rana. Ako pogledamo latinski naziv ove biljke, Achillea Millefolium, uočićemo da se vezuje za ime Ahila, grčkog ratnika, koji je takodje koristio ovo lekovito bilje za previjanje rana.Ovo latinsko ime je dobila i po svojoj snazi, nalik Ahilovoj, u rešavanju problema. Ova uspravna biljka raste do metar visine, a odaje prijatni miris.

Prepoznatljiva je po svojim mnogobrojnim belim cvetovima koji se razvijaju od juna do avgusta. Berba ove biljke krece od cvetanja, dok se listovi mogu ubirati do jeseni. Hajdučka trava je samonikla biljka koja raste na prostorima cele Evrope generalno duž puteva i na livadama. Pravilo je da se cvetovi ove biljke sakupljaju kada je sunce najjače jer tada sadrže etericnog ulja koje je ponekad plave boje zbog azulena koji je glavni sastojak u pripremi krema i ulja za sunčanje, jer je potvrdeno da leči i neguje kožu. Ova biljka je bogata i taninima, vitaminima K i C kao i mineralima kalijumom i natrijumom. Korisna svojstva ove biljke se ne završavaju ovde već ova biljka svoju primenu nalazi i kod regulacije i jačanje organa za varenje.

Hajdučka trava svoju primenu nalazi i u narodnoj medicini jer je poznato da od davnina se koristi za lečenje neredovnih i obilnih menstrualnih krvarenja kao i drugih nelagodnih simptoma klimaksa. Spremljeno u čaj, ovo lekovito bilje, leči veoma veliki broj problema kod pripadnica lepšeg pola kao što su belo pranje, upale jajnika, oboljenja materice kao i mioma. Hajdučka trava se može koristiti i kao kupka jer otklanja bolove u rukama i nogama.

Delotvornost ove biljke ne prestaje ovde, potvrđeno je da leči migrenu, nesvesticu, krvarenja iz nosa, kao i hemoroida. Preporučeno je konzumirati je i kod lečenja jetre, slezene, pankreasa, kao i žutice.

Retki su slučajevi kada ovo lekovito bilje može da dovede do nekih neželjenih reakcija. U većini slučajeva su to alergijske reakcije i tada je preporučeno da se ova biljka koristi u manjim količinama kao i da je bitno da ista bude ubrana u ranom razvoju cveta.

Napravi sam recept:

4 kašike ove biljke i kantariona pomešati sa po 2 kašike koprive, nevena, ivanjskog cveća, mlevenog oraha, majčine dušice, bosiljka i kamilice. Dodaje se i po malo matičnjaka i macine trave. Tako spremljena mešavina se prelije sa litar ključale vode i ostavlja da odstoji poklopljena par sati. Kasnije se višak proceđuje a čaj se konzumira 3 do 4 puta dnevno. Ova terapija se koristi minimum 28 dana i delotvorna je kod upala materice i jajnika.