Endometrioza – simptomi i kako je pobediti

Endometrioza – simptomi i kako je pobediti

Endometrioza je benigna bolest

Zalutale ćelije iz materice. Nastaje kada se sluznica materice usadi na nekom drugom mestu
Procenjuje se da 90 miliona žena u svetu ima endometriozu
Endometrioza je benigna bolest koja brzo napreduje, a nastaje kada se sluznica materice (endometrijum), usadi na nekom drugom mestu, najčešće na trbušnoj maramici zidova male karlice, vezama materice, jajniku, jajovodu, ali i na udaljenim organima – plućima i oku. Može da zahvati i mokraćnu bešiku i creva. Najčešće se javlja u reproduktivnom dobu, između 25. i 35. godine. Procenjuje se da 90 miliona žena u svetu ima endometriozu.
Iako je bolest otkrivena 1860. godine stručnjaci još ne mogu sa sigurnošću da kažu zbog čega nastaje, ali se smatra da povratno krvarenje iz materice u trbušnu šupljinu za vreme menstruacije ima značajnu ulogu.

endometrioza

ZATVARANJE JAJOVODA
Priraslice koje se stvaraju mogu da zatvore jajovode ili da pokriju površinu jajnika i ometaju normalnu ovulaciju. Sa druge strane, endometriozno tkivo sintetiše prostaglandine, koji remete pokretljivost jajovoda i ometaju susret jajne ćelije i spermatozoida. Prof. Vasiljević kaže da se kod endometrioze često uočavaju provećane vrednosti prolaktina u krvi koji ima uticaj na pojavu neplodnosti. Ognjišta endometrioze mogu da utiču na relaciju hipotalamus-hipofiza-jajnik, koja je veoma bitna za ovulatorni ciklus, dolazi do poremećaja funkcije jajnika i izostaje ovulacija. Pored oštećenja kore jajnika često postoji i poremećaj razvoja folikula, koji rastu ali ne pucaju pa nema oslobađanja jajne ćelije.
Najčešći simptomi endometrioze su bolne menstruacije, bolovi pri polnom odnosu, bol u maloj karlici, poremećaj mesečnog ciklusa, preobilno menstrualno krvarenje ili krvarenje između dva ciklusa, infertilitet.

Ginekološkim ili ultrazvučnim pregledom može samo da se posumnja na endometriozu, dok se definitivna dijagnoza postavlja laparoskopijom i histološkim pregledom uzetog materijala. Od pomoći je i određivanje koncentracije tumor antigena CA 125 u serumu.
Bolest se moze veoma uspesno leciti nasim biljnim preparatom.

10 FAKTORA RIZIKA
Veći rizik za nastanak endometrioze imaju žene koje su:
1. prvu menstruaciju dobile pre 11-12. godine,
2. nisu koristile oralnu kontracepciju,
3. imaju cikluse kraće od 27 dana,
4. menstrualno krvarenje traje duže od 7 dana,
5. odgađaju rađanje posle 30. godine,
6. imaju urođene anomalije materice ili poremećenu funkciju jajnika,
7. koriste vaginalne tampone tokom menstruacije,
8. imaju u porodici nekog ko je imao endometriozu,
9. piju alkohol,
10. imaju višak masnog tkiva.

Femina caj je 100% proizvod, sastavljen od 30 razlicitih lekovitih biljaka, koji pomaze u razgradnji mioma, cisti na materici i jajnicima, veoma je uspesan kod, kako zenskog tako i muskog steriliteta, endometrioze, polipa i ranica na grlicu materice.