Ciste i kako protiv njih – Ciste su tvorevine ili šupljinice ispunjene tečnošću. Mogu se javiti u bilo kom životnom dobu, pojedinačno ili u većem broju, na jednom ili oba jajnika. Ne rastu, uobičajeno, razmnožavanjem ćelija, već se javljaju nagomilavanjem tečnosti iz tkiva. Jedan od najčešćih uzroka nastanka jedne ciste je izostanak pucanja folikula kod ovulacije (folikularna cista). Ovako nastale ciste nazivaju su funkcionalne ciste, jer je ovaj proces deo ovulacije. Osim funkcionalnih postoje i nefunkcionalne ciste jajnika kao što su dobroćudne neoplastične ciste, čokoladne ciste (endometrioza) i inkluzijske ciste.

Folikularna cista je fiziološka cista koja nastaje usled izostanka pucanja folikula u vreme ovulacije. Može narasti i 6 do 7 cm i ponekad izaziva bolove ili pritisak u donjem delu stomaka. Obično se povlače same od sebe i retko zahtevaju hirurške intervencije. Lutealna cista je funkcionalna cista žutog tela koja nastaje tek nakon oslobađanja jajne ćelije iz folikula tokom ovulacije. Ukoliko prilikom ovulacije i pucanja folikula dolazi do snažnijeg krvarenja u šupljinu folikula, nastaje funkcionalna cista koja se naziva hemoragička cista. Na jajnicima nastaju dobroćudne nefunkcionalne ciste razmnožavanjem ćelija jajnika, u procesima koji nisu povezani s ovulacijom.

Simptomi

Male ciste ne uzrokuju obično nikakve probleme i tegobe. Ponekada možete osetiti jednostrani bol u stomaku ili neugodan pritisak. Druge ciste, mogu izazvati oštar bol poput uboda nožem, kada se prilikom pucanja sadržaj ciste izlije u unutrašnjost stomaka. Slični iznenadni i jaki bolovi mogu nastati kod uvrtanja velikih cista oko svojih peteljki (torzija ciste). Osim bolova, mogu se javiti nepravilna ili jaka krvarenja. Većina funkcionalnih cista može se uočiti prilikom ginekološkog pregleda, nakon kojeg sledi detaljna ultrazvučna procena nalaza.

Izbegnite lekove i hirurške zahvate i uz lekoviti čaj FEMINA na potpuno prirodan način rešite se cisti i svih problema koje vam one stvaraju!

Prirodom do zdravlja,

Herba Medica Natural