Bokvica – plantogo lanceolata

Bokvica spada u lekovito bilje i smatra se za omiljeni narodni lek. Ova biljka je poznata svima i gotovo svakodnevno se upotrebljava. Postoje više vrsta bokvice a najrasprostranjenije su: ženska širokolisna, muška uskolisna i srednja bokvica. Sve tri vrste su zeljaste biljke i na vrhovima lista se ističu povijeni nervi. Ono što je interesantno za ovu biljku jeste da za vreme ratova se jeo med lista naročito od ženske bokvice.

Ženska bokvica ima široko jajaste sjajne i debele listove, sivkasta je ili ružičasta, raste na vlažnim mestima, pored ugaženih puteva, gde se sliva voda.

Muška bokvica ima uske duguljaste šiljate listove. Cvetna stabljika je duža od listova i ima pet dubokih brazdi.

Srednja bokvica raste na svim mestima, dlakava je i cvetna stabljika je oko pet puta duža od lista.

Ono što treba napomenuti za ovu biljku jeste da se ne smeju mešati ove tri vrste bokvice. U narodu se najviše ceni i najčešće upotrebljava ženska bokvica.

List bokvice deluje protiv raznih upala kože i sluzokože, pojačava lučenje tečnosti u plućima i na taj način olakšava iskašljavanje guste i suve sluzi iz organa za disanje. Takođe smanjuje učestalo mokrenje i povoljno deluje na digestivni trakt. Bokvica takođe pomaže i kod dijareje, grčeva, čira na dvanaestopalaččnom crevu i na želucu. Bokvicu koriste mnoge farmaceutske fabrike u sastavu sirupa protiv kašlja.

Napravi sam recept:

Pomešati 20 grama lista bokvice, cveta belog sleza, cveta i lista podbela i morača. 3 supene kašike ove smese popariti sa pola litra ključale vode. Poklopiti i posle 3 sata ocediti. Zasladiti medom i piti na svakih 2 sata po jednu supenu kašiku. Ovaj preparat pomaže ublažavanje kašlja i lakše izbacivanje sekreta.