Beli slez – Althaea officinalis

Ovo lekovito bilje je jedno od mnogobrojnih koje raste na našim prostorima. Smatra se da beli slez potiče sa područja Kaspijskog mora i istočnog sredozemlja. Bio je poznat kao lekovit još iz antičkog doba. Ovo lekovito bilje ima sivo zelenu boju spada u zeljaste biljke i njegova stabljika raste do 2 metra. Najbolji je koren ove biljke koji sadrži 35% skroba. Beli slez pomaže kod najrazličitijih upala, kao što je upala grla, upala nastalih na koži, smirenje kašlja i olakšavanja iskašljavanja, a čaj dobijen bez kuvanja (preliven hladnom vodom) dobar je kao lek za želudačne i crevne bolesti. Takođe pomaže kod hronične astme, kod procesa upale desni i za ispiranje rana. Osim belog postoji i crveni i crni slez. Crveni slez pomaže kod bronhitisa.

U Evropi se sve više gaji kao domaća kultura jer je koren mesnatiji i nije žilav kao što je slučaj sa divljim belim slezom. Kopa se isključivo u jesen a potrebno je do 2 godine da koren sazri. Na našem području ovoj kulturi odgovaraju rečna ostrva i ritovi kao i vodoplavno zemljište. Kod nas se beli slez još uvek ne sadi masovno već samo rasađivanje obavlja reka koja nanosi semenje na obale duž svoga toka.

Korišćenje belog sleza nema nikakvih ograničenja i neželjenih posledica mada prekomerna upotreba, teoretski, može da dovede do smanjenja koncentracije šećera u krvi, tačnije hipoglikemije.

Ova biljka sadrži mnogo hranljivih materija, pogotovu ugljenih hidrata koji se nalaze u osušenom korenu. Zbog toga je poznato da se beli slez koristio i kao izvor hrane u situacijama kada druge nije bilo. Od davnina su žene koristile zašiljeni vrh ove biljke za pobačaje, mada je ova metoda bila jako smrtonosna zbog same nehigijene, te je ovo lekovito bilje bilo uzrok trovanja krvi (sepse).

Napravi sam recept:

Pomeša se 50 grama korena belog sleza, 30 grama slatkog korena i 10 grama korena ljubičice i 40 lista podbele. 3 kašike ove mešavine se polije sa pola litra ključale vode i posle 3 sata odlije višak a dobijena mešavina se grgori i pije. Ovaj recept pomaže kod upale grla.